Klaar voor de start...
19 september 2010

Beste Trionners!

Ik ben van plan de Trion website een update te geven! :)

De website van Trion speelt een belangrijke rol als centrale communicatieplek voor de leden: via de website kan iedereen op elk moment betrokken zijn bij Trion.
Er kunnen trainingstijden/-locaties/-tips en komende activiteiten worden gevonden, oproepen/felicitaties/ludieke berichten worden geplaatst en op daarop gereageerd, nieuwe initiatieven aankondigt, foto's bekeken, enzovoorts.
Kortom, de website is vet!

Waarom dan iets veranderen? Never change a winning team...
Dat klopt, de sterke punten van de huidige site wil ik dan ook zeker behouden!
Dus eigenlijk in de eerste plaats: diep respect voor de mensen die hard hebben gewerkt aan het opzetten en bijhouden van de huidige website,
jullie werk draagt heel concreet bij aan de mooie vereniging die Trion is!

Er valt echter altijd wel iets te verbeteren, en als nieuwe webmaster lijkt me nu een geschikt moment om mijn steentje bij te dragen aan een nog betere site.
Nu komt het belangrijke punt van deze post: hoe wil ik dat doen?
Nou, mijn idee was: hoe kan dat beter dan via een interactieve website, die ik aan de hand van jullie input zal transformeren tot een site waar iedereen tevreden over kan zijn?!?!

Vanaf deze pagina wil ik dan ook verslag doen van mijn vorderingen in het vernieuwings-proces, en hem uiteindelijk laten transformeren in de nieuwe website zelf!
Op het moment van schrijven is de 'test-site' nog zeer minimaal, je kunt b.v. nog niet reageren op mijn berichten, maar dat zal dus gestaag evolueren.
Door de vernieuwde site 'parallel' aan de huidige website te ontwikkelen, behouden we gewoon het goede wat we nu hebben, en kunnen we met interactie met al jullie verzoeken/verbeteringen/ongezouten kritiek naar een nog betere site toewerken!

Haha, ik ben er zelf ik elk geval al enthousiast over, dus ik hoop dat ik dit behoudt en jullie erin mee kan krijgen :)
Daar ga ik de komende tijd mijn best voor doen!!

Tot zo ver, jullie horen nog van mij (digitaal en irl :)!
Adriaan


(Zie de overeenkomsten met het artikel: de overmoedige Adriaan aan de start van een nieuw project. Hopelijk voelt de uitkomst net zo positief :)


Interactieve website
20 september 2010

Momenteel ben ik bezig 'webpagina-software-paketten' uit te proberen, die mogelijk geschikt zijn om Trion's nieuwe site in op te bouwen.
Enkele voorwaarden waar deze software aan moet voldoen zijn:

 1. Moet te installeren zijn op de server waar de Trion site op draait (en liefst eenvoudig).
 2. Moet een duidelijke lay-out hebben voor de webmaster die de site beheert (en het liefst zo eenvoudig/logisch mogelijk).
 3. Moet de mogelijkheid bieden om meerdere personen te laten inloggen, artikelen schrijven, reageren op artikelen, enzovoorts (het liefst zo eenvoudig mogelijk).
 4. Moet de mogelijkheid hebben achteraf extra functionaliteit aan de website toe te voegen, zoals kalenders, foto-albums, enz. (het liefst zo eenvoudig mogelijk).
 5. Moet betrouwbaar zijn qua veilligheid en stabiliteit/bereikbaarheid.
 6. Moet gratis zijn (het liefst Open Source).
 7. Er moet voldoende openbare documentatie voor zijn te vinden op het internet.
Mocht je nog goede eisen weten waaraan dergelijke software moet voldoen, dan hoor ik het graag!

Tevens ben ik aan het rondzoeken naar goede websites die vergelijkbaar zijn qua opzet aan de Trion website, om de kunst bij hen af te kijken.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan sites van andere triathlon/sport verenigingen, maar het kan ook iets heel anders zijn.
Ben je tevreden over een bepaalde website, en denk je 'he, het zou vet zijn als de Trion website dit ook heeft/kan', dan hoor ik dat heel graag!
Totdat ik een meer interactieve website klaar heb, is het handig je tips te mailen naar adriaan . kleinhout @ gmail . com

Lijst met geteste webpagina-software:
 1. Joomla! akleinhout.ruhosting.nl/joomla / joomla.org (wordt momenteel ook gebruikt voor de huidige Trion website)
 2. Wordpress akleinhout.ruhosting.nl/wordpress / wordpress.org
 3. Drupal akleinhout.ruhosting.nl/drupal / drupal.org
Lijst met interessante websites:
 1. Nijsac, Studenten klim vereniging Nijmegen nijsac.climbing.nl (hebben ook een mooie introductie pagina voor nieuwe/geinteresseerde leden: nijsac.info)
 2. 't Haasje, Studenten atletiek vereniging Nijmegen haasje.ruhosting.nl
 3. Whitsunday triathlon club (Canberra, Australie) whitsundaytribluc.com (Australische tip van Evelien!!)
 4. Phocas, Studenten roei vereniging Nijmegen nsrvphocas.nl/phocas (+ de introductiepagina van dit jaar, ze leveren elk jaar een nieuwe voor hun 'introw': nsrvphocas.nl/IC2010, goede tip van Roeland!)
 5. Commerzbank triathlon team triathlon.commerzbank.com (weer een pro-tip van Roeland!)
De komende tijd orienteer ik me dus op website-software en goede voorbeelden van andere websites, ik zal de lijsten up-to-date houden met nieuwe vondsten en tips!
Adriaan

Drupal?
23 september 2010

Op dit moment ben ik me specifiek aan het verdiepen in Drupal, nadat ik een tijdje Joomla! en Wordpress gebruikt te hebben.
Een nadeel van Joomla! vond ik dat de structuur me niet gelijk heel logisch over kwam, het duurde me iets te lang voordat ik het door had.
Nu is dat natuurlijk nogal snel geconcludeerd na ongeveer een dag gebruik, maar ik heb hoge eisen, en vind gebruiksgemak voor de beheerder heel belangrijk, omdat de site dan ook makkelijk aan anderen over te dragen is.
Wat gebruiksgemak betreft beviel Wordpress wel beter, maar dit pakket lijkt toch meer ingericht voor het bijhouden van een blog, dan het opzetten voor een site met uitgebreide mogelijkheden als een interactieve kalender, forum, fotopagina, enz.

De derde optie, Drupal, beviel me al snel beter: ik had de logica ervan sneller onder de knie dan in Joomla's geval (wellicht omdat ik door het verdiepen in Joomla al meer kennis had opgedaan, maar goed...), en de software biedt specifiek mogelijkheden voor een forum e.d., wat Wordpress minder heeft.
Ik ben nu bezig deze webpagina over te zetten in Drupal, zodat jullie hier op m'n berichtjes kunnen reageren, en ik kan uittesten of Drupal genoeg functionaliteit biedt voor het veeleisende genoodschap der triatleten :)
Dit betekent echter niet dat ik al definitief over ben gestapt, wellicht dat b.v. velen van jullie al helemaal gewend zijn aan Joomla!, of dat Joomla! of een ander systeem alsnog beter bevalt, om redenen die ik nu nog niet kan voorzien.
Mocht de keuze uitvallen op Drupal, dan is het in elk geval mogelijk de 'user-logins' en 'content' (artikelen) over te zetten (zie hier), wat natuurlijk handig is.

Naast het 'interacief' maken van deze website met Drupal, lijkt het me goed te beginnen met een lijst van eigenschappen voor onze toekomstige website.
Dat kunnen zowel algemene punten zijn (zoals 'overzichtelijk', of 'altijd bereikbaar'), als specifieke informatie zoals trainingstijden en functies zoals onze geliefde verjaardagskalender.
Denk maar rustig na over wat je graag in een nieuwe website terug wil zien, dan ga ik bezig met het overzetten naar Drupal, en wordt de volgende stap onze lijst met eisen!

Bedankt al voor de snelle reacties iedereen, we gaan er wat moois van maken!


Verkenningsfase
27 september 2010

Gebruikers-interactie betaalt zich al uit!
Roeland tipte een site met een erg uitgebreide lijst cms-en (content management systemen, software waar websites met zich verversende en door verschillende personen aangebrachte inhoud goed mee te bouwen zijn):
Opensourcecms.com.
Voordat ik een keuze maak voor een bepaald systeem, wil ik graag wat beter op de hoogte zijn van de huidige 'markt' dan dat ik nu ben, aangezien het gekozen cms niet makkelijk veranderd kan worden: het vormt het fundament van een site.

Aan de hand van de genoemde site heb ik een voorlopige lijst opgesteld met cms-en die ik wil bekijken, te weten:

Ken je nog interessante alternatieven dan hoor ik het graag!
Het nagaan zal wel enige tijd kosten, dus dan weten jullie voorlopig waar ik mee bezig ben :)

Wat is een website?
11 oktober 2010

Nu ik enige tijd bezig ben met de (voorbereidingen van de ) voorbereidingen voor een nieuwe website, kom ik eigenlijk op de vraag: wat is een website eigenlijk?
Huh, gaan we nou opeens filosofisch doen? Nou, eigenlijk wel :)
Althans, ik ga de vraag nu niet in z'n geheel beantwoorden, maar goed, welke vraag is wel in z'n geheel te beantwoorden... (oeps, nu wordt het echt zweverig, sorry!)
De vraag is een algemene versie van degene die centraal staat in dit project: wat is de Trion website?
Mocht je een nachtje niet in slaap kunnen komen, dan heb je bij deze wat food for thought ;)

Alles leuk en aardig, maar what about de nieuwe website?
De afgelopen tijd heb ik qua 'harde code programmeren' niet veel gedaan, en me vooral georienteerd.
Daar ben ik nog steeds mee bezig, al ben ik sinds de vorige post al wel wat wijzer.
Over Drupal ben ik nog altijd enthousiast, maar de vraag is of dat systeem niet wat 'uitgebreid' is voor wat de Trion site gaat kunnen.
Wat dat betreft zou CMS Made Simple wellicht een betere keuze zijn.
Nu ik een beter zicht heb op de beschikbare systemen, wil ik beter gaan nadenken over de twee vragen van de 1e paragraaf van vandaag.
De volgende keer dus meer gefilosofeer :)

Groetjes,
Adriaan


Als ik aan Trion denk...
27 oktober 2010

Een lange treinreis is altijd goed om eens wat dingen overzichtelijk op een rijtje te zetten, zie hier het resultaat:
in 'mindmap' vorm;

in gestructureerde lijst;
klik om te openen

Grappig, Trion blijkt toch best veel te omvatten!
Mis je zaken, of staan ze op de verkeerde plek volgens jou? Ik hoor het graag!
Nu eens kijken/overdenken wat dit betekent voor de komende website.
Gegroet!


Heuvels x7
2 december 2010

Leuk zo'n Zevenheuvelenloop, maar het is wel een heel geregel :)
Gelukkig is het allemaal goed gegaan, en als de Sint ook snel weer vertrekt, komt er weer meer tijd vrij voor de site.
In elk geval is het moment aangekomen concreet over de wensen en opzet van de komende site na te gaan denken.
Dit nog onafhankelijk van de manier waarop deze wensen verwezenlijkt moeten worden (om het duurder te zeggen; de implementatie), eerst eens helder op een rij krijgen wat we willen.
Vervolgens een ontwerp van de fundering van de website maken die deze wensen op natuurlijke manier kan realiseren, en dan hier bovenop de website concreet in de steigers zetten.
We'll be back!


Tussendoortje
6 december 2010, Sint gefeliciteerd :)

Interessant!
Wat?
status.net, misschien moet ik dat eens op deze site gaan toepassen om de mogelijkheden te bekijken!


Vuile handen
13 januari 2011

Hoi!
Het is enige tijd geleden, en ja, het werk heeft even stil gelegen :)
Daar is de kerst-periode ideaal voor: even tot rust komen en je bezinnen op wat je aan het doen bent.
Een klein griepje helpt daarbij perfect, ik kon even niets anders doen dan rust nemen.

Wat levert dat op?
Nou, b.v. de beslissing dat het tijd is om aan de slag te gaan!
Genoeg gepraat en nagedacht, handen op het toetsenbord en bouwen maar :)
Toevallig is van Drupal net een nieuwe versie uitgekomen, Drupal 7, en nu ga ik daar gewoon in bouwen.
Dat betekent beginnen met een heel eenvoudige pagina, en die steeds verder uitbreiden met gewenste functies.
Functies zoals een forum, rss-news-feed lezer, leden-pagina, enz. enz.
Aan de slag dus!

Stiekem meekijken? Kijk hier. Let op: dit is nog zeker geen werkende site, maar een 'test-plek' om te leren.